Celiakia

celiakiaCeliakia jest chorobą autoimmunologiczną, którą wywołuje trwała nietolerancja glutenu, a dokładniej – jej frakcji białkowej o nazwie gliadyna. Znajduje się ona w zbożach zawierających gluten, takich jak:
– pszenica
– jęczmień
– żyto

U osób z nietolerancją glutenu, spożycie gliadyny powoduje silną reakcję autoimmunologiczną powodującą zniszczenie śluzówki jelita cienkiego. Owe zmiany chorobowe gdy nie są leczone prowadzą do powstania stanu zapalnego i do zanikania kosmków jelitowych. W wyniku wytwarza się ograniczenie zdolności wchłaniania zasadniczych substancji odżywczych przez organizm. Taki stan utrzymujący się przez dłuższy przedział czasu prowadzi do powikłań i objawów powszechnie wiązanych z celiakią.

Objawy celiakii mają charakter indywidualny i mogą występować w formie łagodnej lub silnej. W przypadku łagodnej postaci choroby można nie zauważyć żadnych objawów – wykrywana jest w toku badań przeprowadzanych pod kątem innych chorób.

Silna postać celiakii

Biegunka
Spadek masy ciała
Skurcze żołądka
Skurcze mięśniowe
Obrzęk
Ból stawów i/lub kości
Anemia
Wymioty
Problemy ze wzrostem
Bezpłodność
Skłonność do poronień
Depresja

Łagodna postać celiakii

Ból brzucha / żołądka
Wzdęcia
Zaparcia
Niestrawność utrata łaknienia
Mrowienie w dłoniach i stopach
Łysienie
Opryszczkowe zapalenie skóry
Owrzodzenie jamy ustnej

Powikłania

Celiakia może zwiększać podatność na określone choroby:
Osteoporozę
Ubytki szkliwa zębów
Zaburzenia zdrowia psychicznego
Spadek lub zanik płodności
Skłonność do poronień
Choroba trzustki
Krwotoki
Zmiany narządowe wątroby i śledziony
Chłoniaki

Celiakia jest chorobą nieuleczalną, jednak uszkodzenia jelita cienkiego są odwracalne. Po rozpoznaniu celiakii pacjent powinien zastosować dietę bezglutenową, wykluczającą składniki pokarmowe pochodzące od pszenicy, jęczmienia i żyta. Tego typu dieta eliminacyjna nie dopuszcza do dalszego niszczenia kosmków jelitowych, które w dalszym procesie ścisłego przestrzegania diety zostają odbudowane.